Monster aan

op de TX44

Twee belevenissen in een cruise voor jong en oud!

Rondvaart De Razende Bol (Noorderhaaks) Texel

De Razende Bol is een populaire naam voor het onbewoonde eilandje Noorderhaaks even uit de kust bij Texel. Wat de Razende Bol, oftewel Noorderhaaks dus, zo uniek maakt is dat het eilandje vooral wordt bewoond door zeehonden (robben)! Zowel de gewone zeehond als ook de grijze zeehond gebruikt deze zandplaat, ten westen van het Marsdiep, om uit te rusten, maar ook worden hier de jonge zeehondjes geboren. Behalve de robben zijn op de Razende Bol ook vaak allerlei (zee)vogels te zien, zoals dwergstern, aalscholvers, steltlopers en meeuwen.

Eiland niet toegankelijk voor mensen

Om de dieren hun rust te gunnen en het opgroeien van de jonge zeehondjes niet te verstoren, is De Razende Bol bijna het hele jaar verboden terrein voor mensen. Het eilandje is ook alleen met kleine bootjes bereikbaar, waardoor de robben en zeevogels zich er veilig voelen. Helaas komt het wel voor dat (onwetende) mensen toch voet op de zandplaat zetten, maar dit is echt niet de bedoeling en komt gelukkig weinig voor.

Rondvaart De Razende Bol

Onze robbentocht met de TX44 gaat vanaf Oudeschild in Texel langs het eilandje Noorderhaaks, oftewel De Razende Bol. Wij leggen hier natuurlijk niet aan en houden voldoende afstand om de dieren niet te storen. Wel kun je vanaf de boot, waarmee we langzaam en bijna geruisloos langsvaren, praktisch altijd de vele zeehonden zien liggen zonnen. Aan boord zijn ook enkele verrekijkers aanwezig om te dieren nog beter te kunnen bekijken.

TX44: Twee belevenissen inéén!

Nadat we met de TX44 Waddencruise De Razende Bol hebben bezocht met soms wel honderden zeehonden, varen we verder naar Den Helder. Hier varen we door de Marinehaven waar allerlei oorlogsschepen en zelfs duikboten zijn te zien. Kapitein Erik kent al deze schepen en weet hier onderweg van alles over te vertellen. Ook op de terugweg worden in meerdere talen allerlei weetjes via de geluidsinstallatie verteld. Voor kinderen is de rondvaart langs de Razende Bol en de Marinehaven Den Helder een leuke en indrukwekkende belevenis waarbij ze de ogen uitkijken. Zij mogen, afhankelijk van de leeftijd, voor een speciaal tarief mee op de boot.

Horeca en toegankelijkheid

Een tochtje met de boot duurt ongeveer twee uur. Onderweg is er uiteraard een versnapering te koop, zoals koffie, thee, fris, maar ook lekkernijen uit de Texelse bakkerijen. Er is een toilet aan boord en ook als je in een rolstoel zit, kun je mee met de waddencruise vanaf Oudeschild op Texel. De hond mag ook mee aan boord en hier staat een bakje water voor klaar. Speciale wensen? Geef dit gerust aan bij je reservering, wij doen altijd ons best hieraan tegemoet te komen.

Reserveren voor de rondvaart

Reserveren kan hier gemakkelijk via de website!

Veilig aan boord

Veiligheid staat bij ons hoog in het vaandel. Uiteraard voldoet ons schip aan de veiligheidsvoorschriften van de scheepvaartinspectie. Vanwege de hoge reling is ons schip ook veilig voor kinderen.

  • U kunt bij ons pinnen
  • Honden zijn welkom
  • Rolstoel? Wees welkom!