Monster aan

op de TX44

Twee belevenissen in een cruise voor jong en oud!

Activiteiten op Texel

Natuurlijk is er op Texel meer te doen dan met de TX44 naar de zeehonden te gaan en vervolgens door de marinehaven van Den Helder te varen. Onze tocht duurt ongeveer twee uur, dus ook als u maar één dagje Texel doet, is er voldoende tijd om nog andere activiteiten te plannen.

Oudeschild

Met onze TX44 Waddencruise is onze uitvalsbasis het plaatsje Oudeschild. Het is een prachtig dorpje, waar een gemoedelijke sfeer heerst. Er is natuurlijk allerlei horeca te vinden voor een frisse versnapering of goed diner en gezellige winkels waaronder ook viswinkels. Ook zijn er in de haven, waarin ook wij de TX44 hebben aangemeerd, een groot aantal vissersboten te zien. Een wandeling door de haven en het dorp raden wij dan ook zeker als activiteit op Texel aan.

Museum Kaap Skil Oudeschild

Museum Kaap Skil zit vol verhalen en avonturen over de roemruchte zeegeschiedenis van het eiland Texel. De collectie bevat topvondsten uit eeuwenoude scheepswrakken die voor de Texelse kust gevonden zijn. In de zeventiende-eeuw verzamelden de handels- en oorlogsschepen hier bij aankomst en vertrek. Die tijd herleeft in ’s werelds grootste maritieme maquette, die in het prijswinnende entreegebouw staat. Buiten, in het openluchtmuseum, is te zien hoe het leven op Texel vroeger was. In de vakanties bruist het er van de activiteiten. Museum Kaap Skil is een leuk én leerzaam dagje uit! Heemskerckstraat 9, 1792 AA Oudeschild

Ecomare

Bij Ecomare kun je, net als bij ons, zeehonden bekijken, maar dan nog dichterbij! Ecomare heeft namelijk een zeehondenopvang voor dieren die tijdelijk te zwak zijn voor de natuurlijke omgeving in de Waddenzee of Noordzee. De zeehonden worden ‘s morgens en ‘s middags gevoerd en hier kun je bij aanwezig zijn. Verder zijn er ook bruinvissen, een zeeaquarium en bijzondere vogels zoals Jan-van-Genten te zien bij Ecomare op Texel.

Fort de Schans

Stervormig fort vlak bij Oudeschild, aan de oostzijde van Texel. Fort de Schans heeft een bewogen geschiedenis waarin Willem van Oranje, de VOC en Napoleon een belangrijke rol hebben gespeeld. Gratis te bezoeken.

Prins Hendrikzandijk bij Oudeschild

Door de duinen loopt een fietspad dat halverwege overgaat op de oude dijk. Vanaf de duinen heeft u een mooi uitzicht over de Waddenzee en het zandige schiereiland. Het wandelpad sluit aan bij het ommetje Ceres. Een korte wandeling brengt u naar het uitkijkpunt met zicht op de natuur en het dierenleven van de Waddenzee. Ook voor de mindervaliden is het uitkijkpunt bereikbaar. Het strandje Ceres is te bezoeken via de kant van Oudeschild. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zorgt voor de waterveiligheid en Staatsbosbeheer is beheerder van het nieuwe natuurgebied.

Zie ook: www.hhnk.nl/prinshendrikzanddijk

De Slufter

Op Texel, tussen de Muy en de Eierlandse Duinen ligt de Slufter, het bekendste natuurgebied van het eiland. Het is een grote kweldervlakte tussen twee zanddijken in. Het bijzondere is dat deze kwelder aan de Noordzeekust ligt. Kreken met zout water stromen dwars door het gebied. Als het stormt uit het noordwesten loopt het gebied onder water. Er groeien alleen planten die zout water kunnen verdragen. In de zomer is de vlakte paars van het bloeiende lamsoor. Het grootste deel van de Slufter is afgesloten. Daar broeden eidereenden en veldleeuweriken. Het zuidelijke gedeelte is vrij toegankelijk en gedeeltelijk ook voor rolstoelen bereikbaar.

Wadden Waterspeelplaats

Mede dankzij de bijdragen van het Waddenfonds en het Texelse Toeristische Investeringfonds STIFT (dat geld uit de toeristenbelasting verdeelt) hebben we sinds 2013 een unieke waterspeelplaats op onze haven met allerlei spannende mechanieken met water uit de Waddenzee. Kinderen kunnen zich helemaal uitleven met zeewater en zand. Voor de wat oudere jeugd is er een kabelbaan en een grote schommel bijgekomen.
Waarom het waddenzeewater zo belangrijk is voor de waddennatuur staat op twee informatiepanelen. Gratis te bezoeken naast restaurant "de compagnie"

Huifkartocht op de hoge berg!

Stap in voor een authentieke unieke tocht over het mooiste stukje Texel, de Hoge Berg. Langs oude boerderijen, prachtige landweggetjes, door schapenkuddes heen over eigen land rijden de met de vele verhalen; kortom dit moet je mee maken.
Zelfs voor Texelaars, want je komt op de mooiste plekken waar je nog nooit bent geweest. Sterker nog, op stukken land waar je normaal niet komen mag met de mooiste uit- en vergezichten. Uniek is ook de mogelijkheid om op een door ons gefokt fjordenpaard achter de kar aan de rijden. Het is wel voor de gevorderde ruiter want de rit duurt ruim 2½ uur. Onderweg stoppen we even op onze pleisterplaats en drinken een kop thee/koffie met wat lekkers.

Martin en Ellen Kikkert
Westergeest 7
1791 LJ Den Burg
Telefoon: 0222 310 002

Schapenboererij "De Waddel"

Ons schapenbedrijf is gelegen in het oeroude Hoge Berggebied op Texel. Wij werken natuur-inclusief en zoveel mogelijk circulair, met respect voor mens, dier, natuur, bodem en omgeving. Onze kudde bestaat uit 500 ooien. Van mei tot oktober melken we een gedeelte van de schapen en maken we rauwmelkse kaas. We houden ons bezig met stamboek Texelaarfokkerij. We zijn niet opengesteld voor publiek, maar u bent van harte welkom bij een van onze activiteiten en om een heerlijk kaasje of een stukje lamsvlees te kopen in onze boerderijwinkel of bij onze automaten langs de weg.  Ook bent u met uw groep op afspraak welkom voor een rondleiding. Zeker de moeite waard, al was het alleen maar om te genieten van het prachtige landschap!

Westergeest 4
1791 LJ Den Burg
Telefoon: 0222 3223

Voedselbos Texel

Het nieuwe Texelse voedselbos (mei 2021 geopend, in 1994 begonnen als de Zelfpluktuin) is een plek vol met fruitbomen, notenbomen, kruiden- en groentenplanten. Op dit moment is het een jong, groeiend voedselbos, om op je gemak in te komen struinen, spelen, rondkijken, relaxen en meebeleven hoe dit bos zich ontwikkelt. Ga op avontuur op het kabouterpad, oogst zelf fruit op onze plukdagen, proef de oogst van de dag op ons binnen- en buitenterras en neem een kijkje in de boerderijwinkel. Kijk bij de activiteiten voor meer informatie.Het voedselbos is gratis toegankelijk.

Middellandseweg 4
Oudeschild
Telefoon: 0222 315080

Voor zover bekend zijn wij de enige in Nederland die, sinds maart 2012 bedrijfsmatig schapenmelk gebruiken voor de bonbon ganaches. Texel staat bekend als “schapeneiland” en de vele specifieke producten die daarvan vervaardigd worden. Wat dacht u van lamsvlees, schapenmelkijs, wolvet, dekbedden en schapenmelk. Voor ons de uitdaging om van deze schapenmelk, bonbons te gaan maken. Daarnaast verkopen we een assortiment bonbons op basis van room.

Waalderstraat 25
1791 EB Den Burg
Telefoon: 06 22 37 62 22

Nationaal Park Duinen van Texel

Natuurliefhebbers worden op Texel op hun wenken bediend! Eigenlijk is het hele eiland een prachtig natuurgebied, maar het neusje van de zalm is het Nationaal Park Duinen van Texel. Dit natuurgebied kreeg in 2002 zelfs de officiële status van Nationaal Park en bevat een uitgebreid duingebied en stranden in het zuiden en aan de noordkant van Texel. Er zijn diverse (afstanden) wandel -en fietsroutes.

Schapen

Wie Texel zegt, zegt niet alleen zeehonden, maar ook schapen! Er zijn vele kuddes op het eiland en bij verschillende boerderijen kun je de dieren van dichtbij bekijken of zelfs aanraken. Dit kan onder andere bij Schapenboerderij Texel en Hoeve Vrij en Blij. Ook vindt u bij de hoge Berg "De Waddel" een schapenboerderij die ook veel heerlijke producten verkoopt!

Vuurtoren

In Cocksdorp staat de grote rode vuurtoren met als uniek kenmerk dat je naar drie kanten over zee kunt kijken. De vuurtoren is in het seizoen dagelijks open van 10.00 tot 17.00 uur om te beklimmen, het zijn maar liefst 118 traptreden, dus het beklimmen kan zeker als een activiteit op Texel worden gezien!

Parachutespringen

Ook als dare devil kun je terecht op Texel! Het is namelijk bij het paracentrum mogelijk om samen met een ervaren instructeur een tandemspong te maken.

Texelse bierbrouwerij

Onder de Waddenlucht, midden tussen de uitgestrekte groene weiden aan de rand van natuurgebied ‘De Hoge Berg’ staat de voormalige zuivelfabriek van Oudeschild. Waar vroeger kaas werd gemaakt, glanzen nu de koperen brouwketels. Het hart van een brouwerij waar bijzonder Texels bier zijn oorsprong vindt. Hier kunt u ook een rondleiding krijgen. Zie ook: www.texels.nl

Schilderweg 214 b
1792 CK Oudeschild
Telefoon: 0222 313 229

Ontdek Texel op de Solex of E-scooter

Stap op de nostalgische solex en ontdek Texel. Zonder meer het meest geboekte groepsuitje op Texel. Solex Texel heeft de beschikking over meer dan 100 solexen en daarnaast verzorgen we ook e-bikes en onze eigen hippe e-scooters van Texel Cruiser.

De Vang 33-E
1792 CV
Oudeschild
Telefoon: 0222 315555

Rondleiding familiebrouwerij de Tesselaar

We gaan je een uniek kijkje achter de schermen geven!
Tijdens de rondleiding nemen wij je mee in de wereld van het bierbrouwen. Zie, Ruik, Proef en geniet van het leven in onze bierbrouwerij op Texel.
Tijdens de rondleiding krijg je een proeverij van 3 verschillende bieren in proefglaasjes. De rondleiding sluit af in ons winkeltje waar je (mocht je dat willen) nog iets lekkers voor thuis mee kunt nemen.

Spinbaan 11
Den Burg
Telefoon Proeflokaal: 06 3023 0277

Juttersmuseum Flora.

Kom naar het leukste familiemuseum van Texel en ervaar de stoere wereld van het strandjutten. Er is van alles te zien én te beleven, binnen en buiten, voor jong en oud! Juttersmuseum Flora: boordevol boeiende verhalen!

Maritiem- en Juttersmuseum Flora
Pontweg 141 A
1796 MA De Koog

Reddingmuseum Dores Rijkens Den Helder!

Bezoek nu de nieuwe tentoonstelling Gezonken Reddingen in het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers in Den Helder. Deze expositie vertelt de verhalen van een aantal legendarische reddingacties op en rond de Haaksgronden bij Den Helder en de schepen die tijdens de reddingacties zijn vergaan. Ook vind je een zee aan informatie over alle gezonken schepen in dit gebied. Het levert prachtige en spannende verhalen op die bol staan van moeilijkheden, gevaren, ontberingen, onverschrokkenheid, heldendom en familieleed. Met prachtige beelden, geluiden en een wereld boven- en onderwater verwondert deze expositie iedereen. www.reddingmuseum.nl

Marinemuseum Den Helder!

In onze tentoonstellingen is een groot deel van de geschiedenis van de Nederlandse marine te zien. Bekijk uniformen, wapens en leer meer over de zeehelden van vroeger. Klim aan boord van onze museumschepen, kijk door de periscoop van onderzeeboot Tonijn en ontdek meer over het leven van de bemanning. www.marinemuseum.nl


Uiteraard is er nog veel meer te doen op het eiland. Houd de site van de VVV Texel in de gaten voor actuele activiteiten en bezienswaardigheden.

Veilig aan boord

Veiligheid staat bij ons hoog in het vaandel. Uiteraard voldoet ons schip aan de veiligheidsvoorschriften van de scheepvaartinspectie. Vanwege de hoge reling is ons schip ook veilig voor kinderen.

  • U kunt bij ons pinnen
  • Honden zijn welkom
  • Rolstoel? Wees welkom!